Porcelana na co dzień – jak ją wybrać?
Zastawa stołowa jest niezbędna każdego dnia, nawet gdy zwykle jada się na mieście i niewiele gotuje się samodzielnie. Trudno wyobrazić sobie dom, w którym brakuje talerzy i miseczek do podawania zup. Jeżeli szukasz zastawy stołowej, sprawdź, jaka powinna być porcelana do codziennego użytku.
- Porcelana odporna na stłuczenie
- Nowoczesna porcelana odpowiednia do zmywarki
- Kolor porcelany – czy ma znaczenie
Porcelana jest niezbędna w każdym domu, dlatego jej wybór powinien być dobrze przemyślany. Odpowiednie talerze, miseczki oraz salaterki posłużą przez wiele lat i przydadzą się na co dzień oraz podczas przyjmowania gości. Na co zwrócić uwagę, gdy wybiera się zestawy obiadowe z porcelany do codziennego użytku?
Porcelana odporna na stłuczenie
Porcelana, której używa się na co dzień, jest podatna na stłuczenie. Szczególnie łatwo o jej rozbicie w czasie ręcznego zmywania naczyń, dlatego dobrym wyborem jest nowoczesna porcelana o wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne i stłuczenie. Dzięki niej zmniejsza się ryzyko, że zastawa zostanie zniszczona już po kilku miesiącach od zakupu, co jest istotne zwłaszcza dla rodzin z małymi dziećmi. Warto stawiać na talerze i miski ze szkła hartowanego, które w razie upadku rozbijają się na wiele małych kawałeczków o tępych krawędziach.
Nowoczesna porcelana odpowiednia do zmywarki
Porcelana z klasycznym złotym dekorem jest wyjątkowo elegancka i ponadczasowa, lecz jest dobrym wyborem jedynie na wyjątkowe okazje. Do codziennego użytku lepsza jest porcelana, którą można myć w zmywarce do naczyń. Złoty dekor może zostać uszkodzony podczas czyszczenia w zmywarce, zwłaszcza gdy chce się umyć naczynia w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Gładka porcelana obiadowa bez wzorów i złoceń lub filiżanki do kawy z eleganckiej porcelany warto wybierać z uwzględnieniem możliwości ich czyszczenia w zmywarce, zwłaszcza gdy chce się używać zestawów na co dzień. Jest to ważne nawet dla osób, które dopiero planują zakup zmywarki w perspektywie kolejnych kilku lat.
Kolor porcelany – czy ma znaczenie?
Talarze obiadowe, miski, bulionówki, półmiski oraz porcelanowe serwisy kawowe są dostępne niemalże w każdym kolorze. Do codziennego użytku można postawić na dowolne barwy zastawy, lecz najpraktyczniejsze są białe talerze. Zwykle zaleca się, by unikać zastawy stołowej w kolorze niebieskim. Niebieski zmniejsza apetyt, gdyż kojarzy się z nieświeżą żywnością. Jeżeli chce się korzystać z kolorowych talerzy, lepszym wyborem są cieplejsze barwy.