3 niezbędne formy do pieczenia dla początkujących i zaawansowanych cukierników

3 niezbędne formy do pieczenia dla początkujących i zaawansowanych cukierników

3 niezbędne formy do pieczenia dla początkujących i zaawansowanych cukierników

5
(1)

Pieczenie to sztuka, która wymaga nie tylko talentu, ale również odpowiedniego przygotowania i umiejętności. Bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów w pieczeniu jest właściwe wykorzystanie form do pieczenia. Bez nich trudno sobie wyobrazić przygotowanie ciasta, ciasteczek czy chleba. Dlatego w tym artykule przedstawimy trzy niezbędne formy do pieczenia dla początkujących i zaawansowanych cukierników.

1. Prostokątna forma do pieczenia

Forma prostokątna jest najbardziej uniwersalna i nadaje się do przyrządzania większości słodkich wypieków. Jest zatem odpowiednia dla początkującego cukiernika, który chce upiec szarlotkę, murzynka, ciasto drożdżowe z owocami, keks czy sernik. Co więcej, jeśli zdecydujesz się na jej zakup, zyskasz uniwersalne kuchenne akcesorium odpowiednie też do przyrządzania ciast, a nawet pieczeni. Zaletą takiej foremki jest to, że równomiernie rozprowadza ciepło, dlatego w pieca na pewno nie wyciągniesz zakalca.

Forma prostokątna jest zwykle wykonana ze stali ocynkowanej, metalu z powłoką non-stick lub ceramiki i może mieć różne rozmiary. Ważne jest, aby wybrać formę, która jest odpowiednia dla potrawy, jaką zamierzamy przyrządzić z jej udziałem.

2. Okrągła forma do pieczenia

Forma okrągła to kolejny klasyk w kuchni cukiernika – amatora i pasjonata pieczenia. Ta forma jest idealna do przygotowywania ciast w kształcie okrągłym, takich jak serniki, torty, babki czy kruche ciasta.

Blaszka w okrągłej formie jest również wykorzystywana do pieczenia chleba, ale zazwyczaj w przypadku chleba drożdżowego, który nie wyrasta tak, jak chleb przygotowywany w formie prostokątnej.

3. Forma do pieczenia muffinek

Forma do pieczenia muffinek  przyda się do przyrządzania wypieków w typie monoporcji. Forma ta pozwala na przygotowanie małych porcji ciasta, które są idealne na śniadanie, przekąskę czy deser. Świetnie sprawdzi się w domach, gdzie są dzieci, ponieważ najmłodsi wyjątkowo entuzjastycznie reagują na kolorowe, pyszne ciastka z różnymi nadzieniami (budyń, dżem, czekolada).

Forma do pieczenia muffinek może mieć różne rozmiary i kształty. Ważne jest, aby wybrać taką, która jest odpowiednia dla przepisu, który chcemy wykorzystać. Oprócz zaprezentowanej na powyższej fotografii blaszki z wgłębieniami dostępne są także pojedyncze foremki silikonowe, aluminiowe lub papierowe. Przyrządzone w nich wypieki można od razu serwować przyjaciołom i rodzinie.

Podsumowanie – czym kierować się przy wyborze form do pieczenia?

Formy do pieczenia są niezbędne w każdej kuchni, zwłaszcza w takiej, w której działa cukiernik. Bez nich trudno sobie wyobrazić przygotowanie pysznego chleba, ciasta czy ciastek. Dlatego warto zainwestować w dobrej jakości formy do pieczenia, które posłużą nam przez wiele lat. Z biegiem czasu zweryfikujesz, w jakich foremkach piecze Ci się najlepiej. Tutaj do wyboru są bowiem produkty silikonowe, ze stali ocynkowanej, papierowe, aluminiowe oraz metalowe.

Kliknij gwiazdki, aby ocenić artykuł!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Domowy Inspirator 2015-2019 | Newsphere by AF themes.