3 niezbędne formy do pieczenia dla początkujących i zaawansowanych cukierników

3 niezbędne formy do pieczenia dla początkujących i zaawansowanych cukierników
Pieczenie to sztuka, która wymaga nie tylko talentu, ale również odpowiedniego przygotowania i umiejętności. Bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów w pieczeniu jest właściwe wykorzystanie form do pieczenia. Bez nich trudno sobie wyobrazić przygotowanie ciasta, ciasteczek czy chleba. Dlatego w tym artykule przedstawimy trzy niezbędne formy do pieczenia dla początkujących i zaawansowanych cukierników.
1. Prostokątna forma do pieczenia
Forma prostokątna jest najbardziej uniwersalna i nadaje się do przyrządzania większości słodkich wypieków. Jest zatem odpowiednia dla początkującego cukiernika, który chce upiec szarlotkę, murzynka, ciasto drożdżowe z owocami, keks czy sernik. Co więcej, jeśli zdecydujesz się na jej zakup, zyskasz uniwersalne kuchenne akcesorium odpowiednie też do przyrządzania ciast, a nawet pieczeni. Zaletą takiej foremki jest to, że równomiernie rozprowadza ciepło, dlatego w pieca na pewno nie wyciągniesz zakalca.

Forma prostokątna jest zwykle wykonana ze stali ocynkowanej, metalu z powłoką non-stick lub ceramiki i może mieć różne rozmiary. Ważne jest, aby wybrać formę, która jest odpowiednia dla potrawy, jaką zamierzamy przyrządzić z jej udziałem.
2. Okrągła forma do pieczenia
Forma okrągła to kolejny klasyk w kuchni cukiernika – amatora i pasjonata pieczenia. Ta forma jest idealna do przygotowywania ciast w kształcie okrągłym, takich jak serniki, torty, babki czy kruche ciasta.
Blaszka w okrągłej formie jest również wykorzystywana do pieczenia chleba, ale zazwyczaj w przypadku chleba drożdżowego, który nie wyrasta tak, jak chleb przygotowywany w formie prostokątnej.
3. Forma do pieczenia muffinek
Forma do pieczenia muffinek przyda się do przyrządzania wypieków w typie monoporcji. Forma ta pozwala na przygotowanie małych porcji ciasta, które są idealne na śniadanie, przekąskę czy deser. Świetnie sprawdzi się w domach, gdzie są dzieci, ponieważ najmłodsi wyjątkowo entuzjastycznie reagują na kolorowe, pyszne ciastka z różnymi nadzieniami (budyń, dżem, czekolada).

Forma do pieczenia muffinek może mieć różne rozmiary i kształty. Ważne jest, aby wybrać taką, która jest odpowiednia dla przepisu, który chcemy wykorzystać. Oprócz zaprezentowanej na powyższej fotografii blaszki z wgłębieniami dostępne są także pojedyncze foremki silikonowe, aluminiowe lub papierowe. Przyrządzone w nich wypieki można od razu serwować przyjaciołom i rodzinie.
Podsumowanie – czym kierować się przy wyborze form do pieczenia?
Formy do pieczenia są niezbędne w każdej kuchni, zwłaszcza w takiej, w której działa cukiernik. Bez nich trudno sobie wyobrazić przygotowanie pysznego chleba, ciasta czy ciastek. Dlatego warto zainwestować w dobrej jakości formy do pieczenia, które posłużą nam przez wiele lat. Z biegiem czasu zweryfikujesz, w jakich foremkach piecze Ci się najlepiej. Tutaj do wyboru są bowiem produkty silikonowe, ze stali ocynkowanej, papierowe, aluminiowe oraz metalowe.